MAKING-OFF

Met de hand gemaakt, hand gebogen en handgeblazen in eigen neon-glasblazerij.

Vraagt u eens aan de mensen om u heen welke neons ze mooi vinden. In negen van de tien gevallen krijgt u een concreet voorbeeld op tafel. Veel mensen herinneren zich nog specifieke neons uit hun kindertijd. Niet alleen uit de neon industrie, maar ook (binnenhuis) architectuur en de kunst. Lifestyle? Kindertijd-herinnering? Als kind had je geen idee wat die lichtjes betekenden maar oneindig mooi was het wel. Waarschijnlijk geldt dat nog steeds voor zowel kinderen als volwassenenoveral in de wereld. Het neonsprookjeslicht brand in de ziel.

De neonglasblazerij en werkplaats staat in groot contrast met de winkel aan de Goudsesingel. Waar de winkel je al van verre tegemoet komt met haar vrolijke felgekleurde neon verlichting en de straat rood, roze en paars kleurt in het donker, is de glasblazerij een authentiek voorbeeld van een echte werkplaats waar de vlammen je tegemoetkomen. De buitenkant van het pand geeft een gevoel van een werkplaats uit het oude gedeelte van Las Vegas. Het Centrelights Neon sign op het dak, de grote oude rode deuren en de neon-graveyard in the back.

 

PRODUCTIE

De productie van neonglas is een vak apart want neon glasblazen is en blijft handwerk. Geen machine kan dit werk overnemen. Naast onze ontwerpster, monteurs en installateurs zijn er onze neon-glasblazer en zijn leerling neonglasblazer. Zij geven deze abacht, een magische glans. Neon-glasblazer word je niet op een blauwe maandag. Een jaren lange opleiding en begeleiding is de enige manier om het vak onder de knie te krijgen en zelfs dan moet je er nog die 'feeling' voor hebben. Er is geen school waar de techniek van het neon-glasblazen eigen gemaakt kan worden. Men leert deze ambacht beheersen door jarenlange oefening van een leermeester. Daarnaast beheerst een neon-glasblazer niet alleen het buigen en glasblazen maar ook het poederen van het glas aan de binnenzijde, het smelten van de elektrodes en hij pompt vacuüm om er tot slot gas in te laten lopen.

Neon verlichting bevat een gas, een edelgas zelfs. Ze zijn niet giftig of schadelijk en zitten in onze atmosfeer. Het is een inert gas dat moeilijk met andere stoffen reageert. Neongas licht onder hoogspanning rood op. Voor de kleur blauw gebruikt men het edelgas Argon. Neon en Argon zijn de twee gassen die in 'neon'buizen zitten. Rood en blauw zijn dan ook de oerkleuren van neon. Door de buizen aan de binnenzijde te poederen ontstaan bijna alle kleuren van de regenboog. Daarnaast kan er ook gekleurd glas gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld het blauwe argon gas in geen glas doet heb je groen.Copyright © 2024 centrelights.nl
social share